مصاحبهکننده: خبرنگار خارجی نشریه اکسپرس
سوال: [موضع شما در مقابل دو اردوگاه شرق و غرب چگونه خواهد بود؟]
جواب: دولت اسلامی ما آزاد و مستقل خواهد بود. و تعادل قوا در این منطقه از جهان به هیچ وجه نباید تغییر یابد. ما نه به سوی غرب و نه به طرف شرق گرایش خواهیم داشت و میخواهیم یک جمهوری بیطرف و غیر متعهد باشیم. ما میخواهیم روابط دوستانه با همه کشورها داشته باشیم، ما دام که آنها در امور داخلی ما مداخله نکنند.
[با وجود این، قصد در مورد قطع نفت به اسرائیل و آفریقای جنوبی نشان میدهد که شما از هم اکنون یک انتخاب سیاسی به عمل آوردهاید]
- خیر؛ ما به این ترتیب در برابر کشورهایی که حق و عدالت را زیر پا گذاشتهاند، عکس العمل نشان میدهیم. راجع به اسرائیل، ما در منازعه آن کشور با دوَل عرب با اقدام خود موضع نمیگیریم؛ ما تنها، کشوری را به این ترتیب مجازات میکنیم که مشاورینش به پلیس و ارتش شاه برای زجر و شکنجه ملت ما کمک کردند. در جاهای دیگر فروشهای ما عادی خواهد بود. ما پول نفت را برای مصلحت ملت و نه به خاطر تجهیزات نظامی ویرانکننده خرج خواهیم کرد.
[راجع به روش امریکا چه قضاوتی دارید؟]
- دولت و رئیس جمهوری امریکا در جریانات اخیر به صورت دشمن ملت ایران رفتار کردند. حضور پایگاههای نظامی و حضور مستشاران امریکایی کشور ما را فقیر کرده است. امریکا در کشتار فجیع ملت ما توسط رژیم شاه، از این رژیم حمایت کرد و شریک جرم شناخته میشود. اکنون با ملت امریکاست که هیات حاکمه خود را تحت فشار قرار دهد.
[آیا شما از لیبی کمکی دریافت داشتهاید؟]
- این مطلقاً مسخره است! ما از هیچ کشوری کمک دریافت نداشتیم. ملت ما با دستهای برهنه با تانک و مسلسل روبه شدند. اگر قدرتهای استعماری به حمایت جنایتکاران ایران ادامه دهند که شاه در صدر آنها قرار دارد ما راه دیگری انتخاب خواهیم کرد.
[در مجموعهای از نظریات شما که در سال 1970 زیر عنوان دولت اسلامی به زبان انگلیسی انتشار یافته، شما نظریه مربوط به استقرار رژیم خشک و سختی را که بر مبنای رعایت اصول قرآن پیریزی شده شرح دادهاید؛ و اضافه کردهاید که در این نظام جایی برای عقاید و احساسات وجود نخواهد داشت و صرفاً تعالیم قرآن ملاک عمل خواهد بود، و افراد مردم فقط از خدا و قانون او اطاعت خواهند کرد. آیا مردم حاضر خواهند شد که تا این حد آزادیهایشان محدود شود؟]
- در یک رژیم اسلامی، آزادیها صریح و کامل خواهند بود. تنها آزادیهایی به ملت داده نخواهد شد که بر خلاف مصلحت مردم باشد و به حیثیت فرد لطمه وارد سازد. حمایت عظیمی که ملت از چند ماه پیش، از ما به عمل میآورد نشان میدهد که مردم به قدر کافی افکار ما را درک کرده و متوجه آینده شدهاند. همین حمایت، ضمناً ثابت میکند که این ملت- که سعی کردند آن را از مذهب به وسیله وسوسههای مادی دور سازند- خوشوقت است که بار دیگر در راهِ آسمانی قدم نهد و روح واقعی خود را بازیابد. ما با حیف و میل مبارزه خواهیم کرد، ثروتهایی را که عده معدودی استفاده جو ربودهاند باز خواهیم گرفت، شرایط زندگی افراد محروم را بهبود خواهیم بخشید، و ملت را در راه شرافت و فداکاری و به سوی ساختمان یک جامعه آزاد و نوین رهبری خواهیم کرد.
پاریس، نوفل لوشاتو
تبیین مواضع انقلاب درباره اسرائیل، امریکا و حدود آزادی
جلد ۵ صحیفه امام خمینی (ره)، از صفحه ۴۸۸ تا صفحه ۴۸۹
توضیح تاریخی
- آغاز روابط ایران و آفریقایجنوبی به تبعید رضاشاه به این کشور بر میگردد و دو کشور تا پیش از سال 1349 روابط رسمی با یکدیگر نداشتند. ایران مهمترین تامینکننده نفت آفریقایجنوبی بود و با وجود تحریمهای اجباری سازمان ملل متحد، ایران تا زمان سقوط شاه به صادرات نفت به این کشور ادامه داد. ایران تنها کشور خاورمیانه بود که این قطعنامه را رعایت نمیکرد. تا زمان سقوط حکومت پهلوی، ایران بیش از نود درصد از نفت موردنیاز آفریقایجنوبی را تامین و در عوض از آفریقایجنوبی سنگآهن، استیل، سیمان، ذرت، شکر و دیگر محصولات کشاورزی وارد میکرد. ر.ک. روزشمار تاریخ معاصر ایران، محسن غنی یاری، موسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی، صفحه 358.
امام خمینی (ره)؛ 27 دی 1357