از قرار اطلاع نمایندگان ویژه کارتر در راه ایران هستند و تصمیم دارند به قم آمده و با این جانب ملاقات نمایند. «2» لهذا لازم میدانم متذکر شوم دولت امریکا که با نگهداری شاه، اعلام مخالفت آشکار با ایران را نموده است و از طرفی دیگر آن طور که گفته شده است سفارت امریکا در ایران محل جاسوسی دشمنان ما علیه نهضت مقدس اسلامی است، لذا ملاقات با من به هیچ وجه برای نمایندگان ویژه ممکن نیست و علاوه بر این:
1- اعضای شورای انقلاب اسلامی به هیچ وجه نباید با آنان ملاقات نمایند.
2- هیچ یک از مقامات مسئول حق ملاقات با آنان را ندارند.
3- اگر چنانچه امریکا، شاه مخلوع- این دشمن شماره یک ملت عزیز ما- را به ایران تحویل دهد و دست از جاسوسی بر ضد نهضت ما بردارد، راه مذاکره در موضوع بعضی از روابطی که به نفع ملت است باز میباشد.
روح الله الموسوی الخمینی
قم
رد ملاقات نمایندگان اعزامی جیمی کارتر (رئیس جمهوری امریکا)
شورای انقلاب اسلامی و مسئولان دولتی
جلد ۱۰ صحیفه امام خمینی (ره)، صفحه ۵۰۳
توضیح تاریخی
- پیش از تسخیر لانه جاسوسی، آمریکا امیدهای فراوانی داشت؛ از جمله حاکمیت دولت موقت، آشوبهای منطقهای و ... بعد از تسخیر آن، کارتر برای خاتمه دادن به این قضیه و آزادی گروگانها به شیوه مذاکرات دیپلماسی متوسل شده بود، با قاطعیت امام ره روبه رو شد. ر.ک. تاریخ انقلاب اسلامی، موسسه فرهنگی هنری قدر ولایت، جلد سوم صفحه 29.
- نمایندگان اعزامی آمریکا در حالی که در ترکیه به سر میبردند و خود را برای سفر به ایران آماده میکردند، بدون اخذ نتیجه به آمریکا بازگشتند. ر.ک. تاریخ انقلاب اسلامی، موسسه فرهنگی هنری قدر ولایت، جلد سوم صفحه 30.
- در اواخر مهرماه 1358 سفر محمدرضا به آمریکا اعلام شد و مساله مداوای پزشکی و نیاز به استراحت عنوان گردید. جیمی کارتر رییس جمهور وقت آمریکا با فرستادن یک پروانه اقامت در آمریکا برای وی و همراهانش تلاش نمود حضور شاه در این کشور را به مشکلات جسمی و بیماری وی ارتباط دهد نه مسائل سیاسی. این عمل در موقعیتی صورت گرفت که مسوولان نظام اسلامی، برای محاکمه شاه، تقاضای استرداد وی را از دولتها داشتند. ر.ک. سایت مرکز اسناد انقلاب اسلامی، www.irdc.ir.
«۱»- در صحیفه نور، تاریخ ۱۷/ ۸/ ۵۸ ذکر شده است ولی تاریخ صحیح ۱۶/ ۸/ ۵۸ میباشد.«۲»- پس از تسخیر لانه جاسوسی امریکا توسط دانشجویان مسلمان پیرو خط امام، جیمی کارتر رئیس جمهوری امریکا( احتمالًا با هماهنگی عوامل داخلی و بخصوص چند عضو کابینه دولت موقت« رمزی کلارک» و« ویلیام میلر» را برای ملاقات با امام خمینی به ایران اعزام داشت. نمایندگان اعزامی در حالی که به ترکیه رسیده بودند و خود را برای سفر به ایران آماده میکردند، پیام فوق الذکر حضرت امام صادر شد و آنان بدون اخذ نتیجه به امریکا بازگشتند. پیام کوتاه و مختصر حضرت امام بلافاصله در جهان و رسانههای گروهی بین المللی انعکاس گسترده و کم نظیری یافت. یادگار حضرت امام آقای سید احمد خمینی در این باره تصریح میکنند:« حضرت امام به محض اطلاع اعلامیهای صادر فرمودند و در آن اطلاعیه هیات امریکایی را نپذیرفتند و به همه اعضای شورای انقلاب، هیات دولت موقت و سایر مسئولین تذکر دادند که هیچ کس حق ملاقات با این هیات امریکایی را ندارد. نکته قابل توجه در این اعلامیه آن است که این تنها اعلامیه حضرت امام است که بدون« بسم اللَّه الرحمن الرحیم» است همانند سوره برائت در قرآن کریم». مجموعه آثار یادگار امام، ج ۲، ص ۴۱
امام خمینی (ره)؛ 16 آبان 1358