شناسه مطلب صحیفه
نمایش نسخه چاپی

تلگراف به احمد حسن البکر درباره اخراج روحانیون ایرانی از عراق‌

نجف
اخراج روحانیون ایرانی از عراق
تلگراف [به احمد حسن البکر درباره اخراج روحانیون ایرانی از عراق‌]
احمد حسن البکر (رئیس جمهوری وقت عراق)
جلد ۳ صحیفه امام خمینی (ره)، از صفحه ۹۳ تا صفحه ۹۴

توضیح تاریخی

  • در اسفند سال 1353 در حالی که سران اوپک در الجزایر جمع بودند، با میانجیگری رئیس جمهور الجزایر، توافقی بین شاه ایران و صدام امضا شد تا به درگیری‌های دو طرف پایان بدهد. پس از این قرارداد، ایران و عراق هماهنگ‌تر شده بودند. دوم تیر نیروهای عراقی به حوزه نجف حمله کردند و تعدادی از روحانیون را دستگیر و از عراق اخراج کردند. امام به حسن البکر، رئیس جمهور عراق، تلگراف اعتراض‌آمیزی ارسال کردند. به دنبال این تلگراف، استاندار نجف به دیدار امام آمد. مشروح این دیدار در صفحه 104 تا 105 جلد 3 صحیفه امام خمینی موجود است. ر.ک. دایره‌المعارف مصوّر تاریخ زندگی امام خمینی، جعفر شیرعلی‌نیا، نشر سایان، صفحه 185.

بسم الله الرحمن الرحیم‌
حضرت آقای رئیس جمهور
پس از اهدای سلام با آنکه مامورین رسمی وعده تجدید اقامه علمای اعلام و محصلین حوزه علمیه را کراراً داده‌اند و علاقه شما را به حوزه‌های علمیه و علمای دین ابلاغ کرده‌اند، اخیراً به طور ناگهان و اسف‌آوری در خیابانها و بازارها متعرض اهل علم شده و با وضع اسفناکی آنها را جلب نموده و به آنها ابلاغ نموده‌اند که در یک هفته بروند برای خروجی.
این جانب با آنکه بنا نداشتم مزاحم شوم لکن احساس وظیفه می‌کنم و نظر شما را به تلگرافی که در 4 ذی القعده 1391 نموده و مصالح را تذکر داده‌ام جلب می‌کنم و اکنون نیز حسب وظیفه تذکر می‌دهم که مصلحت نیست حوزه بیش از یک هزار ساله نجف اشرف که برای فقه اسلام تشکیل شده و در قلع فسادهای اخلاقی و اجتماعی اثر بسزا دارد، در زمان ریاست شما منقرض شود؛ مصلحت نیست بیش از یک هزار نفر رجال علم، آزرده خاطر، به این نحو از مملکت شما رانده شوند و در بلاد منتشر شوند؛ مصلحت نیست که مراجع عظام و مشایخ محترم که دنبال این تسفیر «1» ممکن است هجرت کنند، از مملکت شما با این کیفیت خارج شوند.
خاطر شریف مستحضر است که فقهای اسلام و مراجع عظام چه منزلتی در قلوب مسلمین دارند. مصلحت نیست قلوب ملتها را در این زمان از دولت خود برنجانید و راه را برای تبلیغ بدخواهان باز کنید. این جانب احتمال می‌دهم که در این امر دستی از مخالفین دوست نما در کار باشد؛ من گمان ندارم فکر خیرخواهانه‌ای به این امر منتهی شده باشد.
فکر وحدت مسلمین و دولتهای اسلامی در راس برنامه زندگی این جانب است. من از اختلافات دولتهای اسلامی نگران هستم، من از واقعه‌هایی که به شکاف بین مسلمین و دولتهای آنها منتهی شود خائف هستم و نظر شما را به مفاسد حاصله از این عمل جلب می‌کنم و مقتضی می‌دانم دستور دهید متعرض حوزه مبارکه نشوند و اقامه آنها را چنانچه وعده کرده‌اند بدهند و به سایرین نیز اقامه دهند تا محصلین با دلگرمی به تحصیل و خدمت به اسلام و ممالک اسلامی مشغول باشند. و السلام علیکم.
13 شهر جمادی الثانی 1395
روح الله الموسوی الخمینی‌

«۱»- راندن، بیرون کردن.


امام خمینی (ره)؛ 02 تیر 1354

جمله طلایی

فراز طلایی

دیدگاه ها

نظر دهید

اولین دیدگاه را به نام خود ثبت کنید: