شناسه مطلب صحیفه
نمایش نسخه چاپی

بیانات برای روسای شهربانی و ساواک قم (لغو لایحه انجمن‌های ایالتی و ولایتی)

قم
لغو لایحه انجمنهای ایالتی و ولایتی و پیامدهای آن
بیانات [برای روسای شهربانی و ساواک قم (لغو لایحه انجمن‌های ایالتی و ولایتی)]
پرتو، حسین (رئیس شهربانی قم)- بدیعی (رئیس ساواک قم «1»)
جلد ۱ صحیفه امام خمینی (ره)، از صفحه ۱۲۲ تا صفحه ۱۲۴

توضیح تاریخی

  • لایحه انجمن‏های ایالتی و ولایتی در دولت اسداللّه علم در تاریخ 16مهر 1341 به تصویب رسید؛ به موجب این لایحه شرط اسلام و سوگند به قرآن از شرایط انتخاب شوندگان حذف شده بود و به زنان حق رای داده می‏شد. با آگاه شدن علما از این مصوبه، مخالفت‏های صریحی از جانب آنان به ویژه امام اعلام شد و خواهان الغای سریع این مصوبه شدند. پس از این جلسه مشورتی مراجع عظام قم طی تلگراف هایی اعتراض خود را نسبت به لایحه مزبور ابراز داشتند. اما اسدالله عَلَم به آنها پاسخی نگفت. یک‌بار نیز عَلَم در نطقی رادیویی تهدید کرد که هر گونه اخلال گری را به شدت سرکوب خواهد کرد. اما سرانجام زیر فشار علما و مردم اسدالله علم مجبور به شکستن سکوت شد. عَلَم در تلگرافی خصوصی به علما گفت: شرایط اسلامی بودن انتخاب کنندگان و انتخاب شوندگان همان نظر علمای اسلام است اما در این زمینه باید به حقوق اقلیت های مذهبی نیز توجه داشت . امام با تاکید بر این که این لایحه با یک تلگراف خصوصی ابطال نمی شود، خواستار ادامه تلاش روحانیان تا الغای کامل آن به صورت علنی شدند. سرانجام رژیم در دهم آذر همان سال(1341)، با تصویب هیات دولت اعلام کرد که لایحه مذکور قابل اجرا نیست. ر.ک. سایت مرکز اسناد انقلاب اسلامی، www.irdc.ir

[بسم الله الرحمن الرحیم‌]

اجتناب از تحریک افکار و احساسات مردم‌

دولت و ملت بایستی یکی باشند تا اگر گرفتاری و پیشامدهایی که برای دولت و مملکت پیش می‌آید، مردم از دولت پشتیبانی نمایند. با وجود اینکه لایحه انجمنهای ایالتی و ولایتی تمام شده و با اصل موضوع توافق گردیده، لیکن هنوز از گوشه و کنار در جراید و مجلات و همچنین با سخنرانیها این موضوع ادامه داشته و با توجه به ختم موضوع، تعقیب این بحث به وسیله جراید غیر از تحریک اعصاب حاصلی ندارد. افکار و احساسات مردم این مملکت دو ماه است شلاق خورده و محتاج به آرامش است و نبایستی با گفتن و نوشتن این مطالب، مجدداً آنها را تحریک نمود.

روحانیون پشتیبان اصلاحات‌

جناب آقای نخست وزیر «2» در نطق اخیری که ایراد نموده، فرموده‌اند که ما شروع به اصلاحات نموده‌ایم؛ ولی عده‌ای مانع این اصلاحات هستند؛ اگر نظر ایشان روحانیون و آخوندها هستند، روحانیون پشتیبان اصلاحات می‌باشند. هر آینه دولت کارخانه بسازد و فرهنگ را تقویت نماید و زراعت را با اصول جدید ترویج دهد و یا در پیشرفت صنعت و طب و بهداشت اقدام نماید، ما از دولت پشتیبانی می‌کنیم و کمک هم می‌نماییم. کدام آخوندی مخالف این گونه امور اصلاحی است؟ دولت و مردم نبایستی از یکدیگر جدا باشند؛ اگر جدا شدند، ملت از گرفتاری دولت خوشنود می‌شود و مردم از مالیات و کار می‌دزدند؛ ولی هر گاه یکی باشند، مردم گلیم زیر پای خود را در مواقع لزوم می‌فروشند و به دولت می‌دهند تا رفع نیاز دولت بشود.

برنامه‌های نمایشی رژیم در 17 دی‌

دستگاه تبلیغاتی تلویزیون متعلق به یک دسته اقلیت منفور «3» است و گویا قرار است در تمام کشور توسعه پیدا کند. صاحب آن، علاوه بر اینکه اقتصاد مملکت ما را در دست گرفته، کارخانه پپسی کولا یک کانون جاسوسی است. در تلویزیون قصد دارند نمایش زنان سابق و امروزی را در 17 دی «4» بدهند و روز مزبور، زنان نیز در مقابل عدم اجرای لایحه انجمنهای ایالتی و ولایتی تظاهراتی بنمایند. از همین حالا عده‌ای از اهالی تهران و شهرستانها به ما مراجعه نموده‌اند که اگر چنین عملی صورت گیرد، ما هم در همان روز عکس العمل نشان خواهیم داد و مجلس یادبودی برای کشته‌شدگان مسجد گوهرشاد می‌گیریم. آیا چنانچه در مقابل 22 دسته از جنس لطیف، دستجات اوباش و چاقوکش راه بیفتند، تصور نمایید چه پیشامدهایی خواهد شد؟! روی این فکر، جواب این اشخاص را ما دادیم که معلوم نیست چنین عملی انجام شود
خوب است آقایان به ادارات مرکزی خود گزارش دهند که مراسم روز 17 دی را بیش از آنچه که هست جلوه ندهند و مردمی را که اعصابشان تحریک شده، [به‌] وسیله دستگاه تلویزیون بهاییها تهییج ننمایند. دستگاه بهاییت و کارخانه پپسی کولا دستگاه جاسوسی یهود فلسطین «5» است.

جدایی ملت از دولت‌

موضوع دیگری که اهمیت بیشتری دارد و شخصاً به جناب آقای نخست وزیر پیغام داده‌ام و در این مجلس که فعلًا عده زیادی حاضر هستند، صلاح نمی‌دانم آن را اظهار نمایم [از اظهار موضوع خودداری نمودند]، «6» این است که اگر آن کار را انجام دهند «7» وضع مثل تصویبنامه لایحه انجمنهای ایالتی و ولایتی نخواهد بود و تمام مردم این مملکت و حتی کشورهای دیگر نیز به مخالفت برخواهند خاست و جلوگیری از آن ممکن نیست و دولت نمی‌تواند تمام مردم را [به‌] وسیله اسلحه از بین ببرد. ان شاء الله کار به آن صورت نشود؛ چون خیلی وحشت دارم. خدا می‌داند بعضی مواقع که مردم برای مخالفت با دولت به من مراجعه می‌نمایند بی‌اندازه ناراحت و متاثر می‌شوم که چرا بایستی ملت از دولت جدا باشد و این اتفاقات و این اعمال که باعث سرشکستگی و سرافکندگی ملت ایران نزد سایر ملل دنیا می‌باشد، رخ دهد. بایستی سعی شود بین اعلیحضرت همایونی و دولت و مردم هیچ گونه نفاق و عدم هماهنگی نباشد و همه برای عظمت کشور کار کنند. روحانی و کاسب و اداری همه باید همین هدف را داشته باشیم. «8»

«۱»- در جریان گفتگو و هشدار امام به نمایندگان اعزامی رژیم شاه جمعی از مراجعین به منزل امام نیز حضور داشتند. «۲»- اسد اللَّه عَلم. «۳»- منظور از« اقلیت منفور»، بهاییت ایران است. تلویزیون توسط ثابت پاسال( یهودی بهایی شده) اداره می‏شد. «۴»- سالروز کشف حجابِ رضا خانی در ۱۳۱۴ ه. ش. «۵»- اشاره به صهیونیسم غاصب. «۶»- عین عبارت گزارشگر شهربانی قم در میان دو کروشه آمده است. «۷»- احتمالًا منظور امام شایعه حذف سوگند به قرآن کریم و جایگزینی« کتاب آسمانی» به جای آن است که عَلم بعدها با وقاحت پیشنهاد کرد؛ و با مخالفتهای مردمی روبرو شد. «۸»- متن سخنان امام بر اساس گزارش شماره ۲۱۸۶/ ۵- ۲۳/ ۹/ ۴۱ شهربانی قم تنظیم شده است.


امام خمینی (ره)؛ 20 آذر 1341

جمله طلایی

فراز طلایی

دیدگاه ها

نظر دهید

اولین دیدگاه را به نام خود ثبت کنید: