شناسه مطلب صحیفه
نمایش نسخه چاپی

بیانات خطاب به سفیر شوروی در ایران (دخالت شوروی در افغانستان و ایران)

قم
جریان دخالت شوروی در امور افغانستان و ایران
سفیر شوروی در ایران
جلد ۸ صحیفه امام خمینی (ره)، از صفحه ۱۱۳ تا صفحه ۱۱۴

توضیح تاریخی

  • پس از پیروزی انقلاب، روس­‌ها امیدوار بودند در پناه نفرت عمیق مردم ایران از آمریکا، جای پایی در ایران جدید داشته باشند. قبل­‌تر با حمایت شوروی، کمونیست­‌ها در افغانستان کودتا کرده، ظاهرشاه را کنار زده و حکومتی کمونیستی برپا کرده بودند. بهار 1358 هم اوج مبارزه مردم افغانستان با حکومت دست­‌نشانده بود. ر.ک. دایره­‌المعارف مصوّر تاریخ زندگی امام خمینی، جعفر شیرعلی­‌نیا، نشر سایان، صفحه 272.

بسم الله الرحمن الرحیم‌

گله‌مندی از دخالت شوروی در ایران و افغانستان‌

احکام اسلام، احکامی است مسالمت‌آمیز، و می‌خواهیم همه قشرها مسالمت‌آمیز باشند. همان طور که قبلًا تذکر داده‌ام، ما می‌خواهیم با کسانی که می‌خواهند با ما روابط دوستانه داشته باشند، روابط دوستانه داشته باشیم؛ و امیدواریم که کشور شما و دولت شما احترام متقابل را حفظ کند و طوری عمل کند که در ایران منعکس نشود که شما در امور کشور ما دخالت دارید. من میل ندارم که وانمود شود در اهواز دخالت داشته‌اید «1» رفتار شما باید طوری باشد که رفع سوء تفاهم شود. نباید کاری انجام شود تا وانمود گردد از شوروی اسلحه وارد می‌شود؛ و اگر این مساله درست باشد، من از شما گله دارم. ایران در سابق بیشتر تجارتش با روسیه- شوروی فعلی- بود؛ سابق که اصلًا امریکایی در کار نبود. و ما هم مایلیم با شما روابط حسنه و روابط اقتصادی و سیاسی داشته باشیم. و این موکول است به [اینکه‌] احترام متقابل رعایت شود. ما از شما می‌خواهیم مسائلی که باعث شود عده‌ای بعضی چیزها را بگویند پیش نیاید. و مهمش همین قضیه رساندن اسلحه است. چنانکه ما میل داریم [در] افغانستان، که یک مملکت اسلامی است، مسائل اسلامی حل شود. دخالت شوروی در آنجا در ایران هم اثر خواهد گذاشت؛ و ما از شوروی می‌خواهیم در افغانستان دخالت نکند. باز تکرار می‌کنیم که ما خواستار روابط دوستانه هستیم.
اینکه جوانان ما می‌گویند «نه شرق و نه غرب»، معنایش این است که هیچ کدام در ایران دخالت نکنند؛ و این کاملًا بجا و بحق است. شما باید ثابت کنید که اسلحه‌های ساخت شوروی، از شوروی به ایران وارد نمی‌شود. روابط ما باید صحیح و سالم، و بدون دخالت کسی در کشور ما و یا دخالت ما در کشور دیگر باشد.
[پس از این سخنان، امام با تاکید بر اسلامی بودن جنبش مردم افغانستان و رد اظهارات سفیر شوروی مبنی بر وجود جنبش ضد انقلابی در آن کشور، فرمودند:]

سرنوشت شاه، در انتظار «تره کی»

معلوم می‌شود که شما از اوضاع افغانستان خیلی اطلاع ندارید. من به طور کلی بگویم کسانی که در ایران و افغانستان اعمالی به اسم کمونیست انجام می‌دهند به نفع شوروی نیست. گرچه اعتقاد من این است که کمونیستهایی که در ایران هستند روابطشان با امریکا بیشتر است. در افغانستان حکومت فعلی فشار زیادی به نام کمونیست به مردم وارد می‌آورد؛ و به اطلاع ما رسیده که حدود پنجاه هزار نفر از مردم در افغانستان کشته شده‌اند؛ و علمای اسلام را در آنجا دستگیر کرده‌اند. اگر «تره کی» «2» همچنان به راه خود ادامه دهد، سرنوشتش سرنوشت محمد رضا خواهد بود، و من میل ندارم که کشورهای اسلامی روابطشان با شوروی غیر حسنه شود.
و السلام علیکم و رحمه الله و برکاته.

«۱»- فتنه خلق عرب، در بهار ۱۳۵۸ در خوزستان( اهواز و خرمشهر) روی داد. «۲»- نورمحمد تره کی( رئیس جمهوری افغانستان)، وی با کودتا روی کار آمد و با کودتا برکنار شد.


امام خمینی (ره)؛ 22 خرداد 1358

جمله طلایی

فراز طلایی

دیدگاه ها

نظر دهید

اولین دیدگاه را به نام خود ثبت کنید: